zondag 23 februari 2014

plaatkoek en nog meer "nieuwe" technieken

Gisteren was ik op een "wollig" evenement. De wolmarkt. Er waren wat breiclubs en breiwinkels bij elkaar gekomen in een prachtige dorpskerk. Met alleen maar echte wol. Dus geen acryl en andere polydingen. Het was heel gezellig. We hebben aan twee workshops meegedaan, natvilten en droogvilten. Nu weten we hoe het moet en kunnen we thuis ook mee aan de slag.

natvilten
Ik heb nog wat mooie sprookjeswol op zolder liggen. Dus wie weet straks tijdens de vasten Ik denk altijd zeeën van tijd over te houden tijdens de vasten omdat we dan door de week de tv uit hebben en ik niet op Facebook mag. We zullen zien..








droogvilten (naald)



Maar we hebben bij de thee ook wat lekkers gegeten, nl. plaatkoek. Eenmaal thuis ben ik gaan googlen op plaatkoek en dan kom je de meest uiteenlopende recepten tegen. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat je de deegbal op de bakplaat platdrukt tot je een lap hebt die overal ongeveer 1 cm dik is en dan bakken maar. Tja recepten in overvloed en dan toch meteen weer een eigenzinnige draai eraan geven, tssssss. Morgen is de vakantie voorbij en mijn eerste schooldagen heb ik altijd flinke trek, rond half 10 is daar al een knaagje in mijn maagje (citaat van Poeh). En dan om half 11, yes dan gaan de kinderen ook wat eten en dan mag ik ook. Ik had nog niks gebakken voor de komende week dus plaatkoek zou het worden. En raad een wat? Hij is nog lekker geworden ook.

Hier mijn recept:

250 gram mix van speltbloem en speltmeel
100 gram havermout
50 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram ruwe rietsuiker
handvol rozijnen
150 gram gesmolten roomboter
3 eieren

Dan alles goed roeren tot je een lekkere kleverige bal hebt. Op de bakplaat leg je een stuk bakpapier en daar leg je je deeg op. Je deeg maak je helemaal plat zodat je een lap krijgt en je stopt als je overal ongeveer 1 cm deeg hebt. Het gaat makkelijker als je je handen eerst nat maakt met water. Dan schuif je de plaat in de warme oven (160 graden) en bak je zo'n 30 minuten. Daarna buiten de oven af laten koelen en maak je van die hele grote koek allemaal kleintjes. Je kunt ze keurig in vierkantjes snijden maar ik houd meer van het landelijke en heb er lekkere stukken afgebroken en in de koektrommel gedaan. Wat ik wel had waren de rozijnen die tijdens het bakken op het deeg gingen liggen en die branden dan snel aan. Als dat gebeurt haal je ze na het bakken gewoon weer weg.
plaatkoek


zaterdag 8 februari 2014

Verrassend lekker tussendoortje en een echte poppenmoeder


We hebben al sinds jaar en dag een abonnement op de groentetas van de natuurvoedingswinkel. Het is iedere week weer een verrassing. Soms valt het mee en soms valt het tegen, maar dat laatste gelukkig steeds minder vaak. Vroeger kon je in de winter wel eens met veel kolen thuis komen, maar ook de antroposofische landbouwers breiden hun assortiment uit. Zo hebben we vaak ouderwetse groenten in huis zoals snijbiet maar soms ook (voor ons dan) nieuwe groeten zoals vorige week de zoete aardappel. En ja, die was een week blijven liggen. En mijn regel is dat we alles gebruiken. Lang leve internet want ik heb een recept gevonden waar ik een beetje sceptisch aan begon. Dat het recept geen, om in de moderne internettaal te blijven, hoax zou zijn ;)
Maar het blijkt heel erg lekker te zijn. Het recept vind je bij de overkokende zusjes
Ik heb het een ietsiepietsie aangepast, want ik schrok van de prijs van de pecannoten, dat valt niet echt binnen ons budget. Ik had nog walnoten liggen van het Maria Lichtmisfeestje en daar heb ik er zo'n 50 gram gehakt en door het beslag gedaan. Het zelfrijzende bakmeel heb ik vervangen door speltbloem. Over de zonnebloemolie had ik ook mijn twijfels, ik kon de verleiding om er boter van te maken weerstaan. Maar echt waar, de cake is heerlijk.
 Zoete aardappelcake:
3 eieren
150 ml zonnebloemolie
200 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram zoete aardappel, geschild en geraspt
50 gram fijngehakte walnoten
180 gram speltbloem
heel klein snufje zout
1 tl kaneel
1 tl koekkuiden
50 gram rozijnen

Verder heb ik me wel gehouden aan de bereidingswijze van zusjeskokenover
  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de cakevorm in met een beetje boter en bekleed de vorm met bakpapier (laat het bakpapier een beetje over de rand hangen, zodat je de cake straks makkelijk uit de vorm kunt tillen).
  2. Klop de eieren in een kom los en voeg de olie, suiker, zoete aardappel, pecannoten en rozijnen toe.
  3. Schep alles goed om en voeg vervolgens de meel, zout, kaneel en koekkruiden toe.
  4. Schep alles door elkaar totdat het goed gemengd is en giet het beslag in de cakevorm.
  5. Zet de cake in de oven en bak deze 75-90 minuten in de oven af. Controleer of de cake gaar is met een cocktailprikker, deze moet er droog/schoon uitkomen.
  6. Haal de cake uit oven, laat 5 minuten rusten in de vorm en stort de cake daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
En hier onze poppenmoeder. Poppen zitten veilig in de Maxi Cosi in de gordels achter in de auto.

zondag 2 februari 2014

maria lichtmis

candlemass

Maria blaast het lichtje uit en Michaël steekt het aan.


zaterdag 1 februari 2014

speltcakejes


Het is wat met die hype. Half Nederland heeft de spelt ontdekt en we zijn volgens de marktkoopman al door de voorraad heen. Hebben we net de spelt ontdekt ( dat is niet helemaal waar maar we zijn er wel net mee begonnen) moeten we alweer op zoek naar andere alternatieven voor spelt tarwe. Want het gaat er juist om dat we een poosje geen tarwe eten om te kijken of dat invloed heeft op de suikerspiegel. Ik moet zeggen dat het de afgelopen week best aardig gegaan is. Afgelopen week had ik brood van spelt en boekweit en dat was best lekker. De speltkoekjes waren heerlijk en de maïscakejes waren, tja, iets minder zullen we maar zeggen.
Vandaag heb ik twee broden gebakken van speltbloem (ik begin aan de laatste voorraden), rijstebloem en amandelmeel. Ze zien er weer prachtig uit. Volgende week meer over de smaak. Maar ik denk wel dat er meer zout moet.
Door de mix van speltkoekjes heb ik amandelmeel gedaan en misschien ligt het aan het amandelmeel want deze koekjes gingen erg hard en hebben een zwart randje gekregen.
En ik heb van speltbloem en amandelmeel bananencakejes gebakken. Ik had beslag voor 12 cakejes maar er ik had voor 9 cakejes banaan, tijdens het verdelen verdwenen er ook een paar in mijn mond :) Banaan kun je ook vervangen door geraspte appel, ontpitte kersen, rozijnen, etc. Of gewoon naturel. Het recept is vrij naar een cakejesrecept uit de allerhande van Albert Hein maar dan met andere ingrediënten en zo kun je met allerlei soorten bloem experimenteren.


Materialen

  • muffinvorm met 12 holtes, ingevet

Bereiden

50 gram boter,
200 gram speltbloem
100 gram amandelmeel
100 gram (riet)suiker,
2 eieren
300 ml halfvolle melk,
1 banaan

Verwarm de oven voor 200 °C.
Laat (in magnetron) de boter zachtjes smelten.
Meng in een schaal de bakmeel met suiker en mespunt zout.
Klop in een andere kom eieren los met melk. (eerlijk gezegd mik altijd alles meteen bij elkaar ;) )
Klop gesmolten boter  luchtig erdoor.
Roer het eimengsel met vork of houten lepel snel door de bakmeel 
Schep het beslag in ingevette holtes van muffinvorm. 
Doe in iedere muffin een stukje banaan.
Schuif de muffinvorm op een rooster in het midden van oven en bak de cupcakes in 25-30 min. goudbruin en gaar. Laat in de vorm 5 min. afkoelen.
Cupcakes uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.




























En deze cakejes heb ik al geproefd, ze zijn heerlijk!


Fijn weekend!