zaterdag 17 mei 2014

Nieuwe bewoners in onze boom.

Na twee, misschien wel drie, weken regen en ook wel fris weer is het nu weer heel anders. Begon ik ruim een week geleden aan de tuin om die eindelijk uit de winterstand te krijgen begon het te hozen dat het niet mooi meer was. En toen heb ik alles maar weer laten liggen. Maar gisteren en vandaag ben ik vrolijk verder gegaan. Ik heb alle moestuinbakken opgefrist en ik heb de volgende groenten en bloemen gezaaid: pompoen, slabonen, pluksla, aardappelen, radijs, bietjes, goudsbloem, zonnebloem en lampionplant. De tomatenplanten heb ik nu een keer gekocht  én als klapper heb ik samen met onze meid een pruimenboom in de voortuin geplant. Ik had een paar weken terug de vlinderstruik gesnoeid en was even bang dat er geen leven meer in zat en dus heb ik besloten een pruim te planten en dan ook de vlinderstruik eruit te halen, maar we zagen de vlinderstruik nu toch uitlopen. Dus heb ik hem toch maar laten staan. We gaan het maar eens aanzien of ze nu ruimte genoeg hebben.



 Gisteren was ik eerst aan het snoeien, ik heb de wilde loten uit de hazelaar gehaald. En terwijl ik bezig was liep er de hele tijd een duif om me heen, te scharrelen tussen het snoeiafval. Hij was duidelijk op zoek naar nestmateriaal en hij liep zo gezellig om me heen, was helemaal niet bang voor mij. En zo waren we samen in de tuin aan het werk, want ik had al gauw in de gaten dat het nest in onze boom gebouwd werd. Vandaag zat er al een duif op het nest, maar sinds het eind van de middag is het angstvallig stil rondom het nest. Ik hoop niet dat er iets gebeurd is. De foto is inderdaad vreselijk onduidelijk, maar het nest is niet te fotograferen.
 En hier mijn moestuintje met op de achtergrond de kastanjebomen, die staan in potten. Op de voorgrond staan aardbeien en lavendel.
 Met vrolijke bloeiers ertussen, gekregen met moederdag.

 De pruimenboom, bijna niet te zien tussen al dat groen, maar hij staat naast de bamboestok.
 En alweer de akelei op de foto, het mooiste hebben we al gehad, maar nu schijnt de zon een keer
Ik heb 7 verschillende kleurschakeringen staan, het blijft een mooie bloem. Ik word ieder jaar stiekem een beetje blij als ik het  blad weer tevoorschijn zie komen.

Zo laat nu de zomer maar komen, de tuin is er klaar voor.

zaterdag 10 mei 2014

pizza uit de broodbakmachine

Sinds kort heb ik een broodbakmachine. Een behoorlijk uitgebreide. Ik heb net zolang gezocht naar eentje met een goed bakblik. Een die geen gifstoffen achterlaat tijdens het bakken. Ik maak geen reclame als ik zeg welke het is geworden want ik verdien daar niets aan. Het is een Panasonic geworden, die heeft een diamanten laagje die zeer hoge temperaturen aankan. Ik heb er al verschillende broden ingebakken, vnl. speltbrood. Maar je kan er ook cake in bakken. alleen het deeg kneden zonder het te bakken en je kan er zelfs jam in maken! Ik heb me voorgenomen om alle programma's een keer uit te proberen. Deze week werd dat pizzadeeg maken. De kinderen wilden pizza eten en ik bedacht dat het wel eens goed was zelf een pizza te maken vanaf de bodem. Dus nu niet eens een kant en klare, of met een gekochte bodem. Nee, alles vers (oké het kan nog verser als je het pakje tomaten vervangt door verse tomaten). En weet je, hij was heerlijk, om je vingers bij op te eten. Lekkerder dan ons favoriete merk. Ja, mama kan bakken!

Hier dan mijn recept:

Voor de bodem:
450 gram bloem
2 theelepels zout
4 eetlepels plantaardige olie (ik nam olijfolie)
240 ml water
1 theelepel droge gist.

Voor de saus:
1 pakje gezeefde tomaten
1 blikje tomatenpuree
2 tenen knoflook
2 fijngesneden uien
3 theelepels Italiaanse kruiden
peper en zout naar smaak

Voor de "versiering":
3 tomaten
halve paprika
stuk of 6 gesneden champignons
1 ui in ringen
geraspte kaas
plakjes salami

Ik heb eerst het deeg gemaakt, omdat dat even moet rusten in de koelkast, waar het overigens verder rijst!!
Ik heb alle ingrediënten in de broodbakker gedaan en het menu op pizzadeeg gezet. Als je dat niet hebt dan wordt het ambachtelijk kneden :-)

Voor de saus heb ik de uien lekker gebakken met de knoflook en de Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak, daarna heb ik de gezeefde tomaten en de puree erdoor gedaan en even laten doorpruttelen.

Voor de versiering heb ik eerst alle groenten gewassen en in plakjes gesneden.

Daarna heb ik bakpapier op de bakplaat gelegd met daarop het deeg. Het deeg wilde ik eerst uitrollen maar haha dat gaat natuurlijk niet. Waarom gooien die Italianen het deeg in de lucht? Juist, dat is helemaal geen show. Dat gooien heb ik maar niet gedaan, bovendien hoeft die van mij niet perfect rond te worden maar juist een rechthoek. Dus ik ben aan het deeg gaan trekken :-) En daarna op het bakpapier gelegd en hier en daar een beetje bijgevormd. Ik heb een beetje deeg achtergelaten. Daarna de saus verdeeld over de bodem en van het restje deeg twee rolletjes gemaakt waarmee ik de pizza in 4 stukken verdeelde zodat iedereen de versiering naar keuze kon krijgen. Dat blijkt in het vervolg helemaal niet nodig want alles werd lekker gevonden, Daarna ging de versiering erop, een kwestie van eerlijk verdelen. Eerst de groenten, dan de kaas en dan de salami. En vervolgens bakken op de hoogste stand, 250 graden. In het ene recept vond ik 15 minuten en de andere 25 minuten, tja. Maar weer iemand anders zei, bakken tot de rand lichtbruin is dan is de korst knapperig en de bodem zacht en toch gaar. Ik ben voor het laatste advies gegaan, dat was ongeveer 20 minuten in ons geval.




Lekker met ijsbergsla (en stiekem wat slasaus en croutons), mmmmmmmmm

donderdag 8 mei 2014

Voor je het weet ben je een raddraaier.

Raddraaier

Werkzaam op de lijnbanen Hield het wiel in beweging waarmee men de touwen in elkaar draaide. Was veelal kinderarbeid. De term werd ook in ongunstige zin gebruikt: aanstichter van een beweging van verzet.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10879

Hier onze eigen "raddraaier" aan het werk bij de wagenmaker van het openluchtmuseum.


Het was vandaag behoorlijk regenachtig en waarschijnlijk daardoor ook erg rustig in het Openluchtmuseum. Dat vinden wij juist de fijnste dagen want regen doet ons niks, al waren we wel blij dat we nu na afloop niet terug naar onze tent op de camping hoefden maar lekker naar ons comfortabele warme huis.
 Omdat het zo rustig was stonden we een keer vooraan bij de smid. Daar is het 's zomers altijd waanzinnig druk. Hierboven is hij een nagel (spijker)  aan het smeden.

En die mochten wij meenemen :-)

woensdag 7 mei 2014

verlate of verlaten moestuin

Een verlate gast is geen gast die verlaten is, maar een gast die verlaat is, dat wil zeggen later aankomt dan de bedoeling was.

En mijn moestuin is zowel verlaat als verlaten. Maar daar gaan we verandering in aanbrengen.

Mijn moestuintje heeft een beetje meegeleden met het virus. Dat wil zeggen, het opschonen en herinrichten en zaaien heeft op zich laten wachten, want ook hier weer geen kabouters die het werk van mij overnamen. Wel het onkruid! Dat heb ik dus eerst maar eens weggehaald. Ik ga altijd per vierkante meter aan de slag, eerst alle bakken en potten daar weghalen, onkruid tussen en naast de tegels weghalen, vegen, de bakken en potten opschonen. Er kwamen nog wat aardappels, wortelen en bietjes tevoorschijn. De aardappelen heb ik gelijk weer als pootgoed gebruikt want ze waren alweer een eind aan het uitlopen.


 De potten zijn hier inmiddels leeg en de bakken zijn weer onkruidvrij, voor zover je onkruidvrij kunt zijn :-)


 De aardbeien waren overwoekerd door kruipende bloemen waarvan ik de naam kwijt ben. Maar die plant stond bij onze buren in de tuin en zijn via de schutting naar ons gekomen en blijft terugkomen. Als het bloeit is het prachtig hoor maar je moet hem in bedwang houden. De aardbeiplant heeft het overleefd maar gebloeid heeft hij nog niet, ik ben benieuwd of dat nog gaat komen.
 De hop was door diezelfde plant verstrikt, hier is alles weer weg, maar onderaan zie je nog wel wat van het blad, misschien herkent iemand het.
 Maar met deze vrolijke aanblik ga je toch weer vol goede moed verder. Gelukkig heb ik ergens nog wel de energie gehad om deze bosviolen mee te nemen uit het tuincentrum. Die kleine viooltjes staan overal goed. Ik heb er ook een paar in het keukenraam staan. Geeft je weer wat vrolijkheid om weer verder te gaan met je werk.
De braam staat ook met zijn voetjes tussen allerlei plantjes die het naar hun zin hebben bij ons. Maar ziet er wel veelbelovend uit. Hopelijk weer veel bramen dit jaar, ik vind ze namelijk heerlijk. En nu op naar het tuincentrum voor zaadjes en moestuingrond.