Er is weer een nieuwe hype, hadden we in de jaren 70 al een revival van de huisvlijt, met macramé, brandnetelsoep en zelfgemaakte vleesvervangers, daarna kwamen de jaren van vlug vlugger vlugst met alleen maar presteren en dat duurde voor mij een eeuwigheid. Eindelijk gaan we het weer rustiger aan doen. Kinderen krijgen op tv al de oproep hun telefoon een keer uit te doen en eens in het echt te gaan rondkijken, volwassenen volgen mindfullcursussen en anders lezen ze er wel over. Nou, ik vind het niet erg hoor, want ik houd van huiselijkheid en zelfvoorzienend bezig zijn. Het zelfvoorzienend moet je wel met een korreltje zout nemen, want er staat nog steeds geen koe in de tuin voor de melk, en kippen voor de eieren heb ik ook niet uit angst voor klagende buren, maar ik maak al wel lang zelf kleren (behalve tijdens de uitverkoop) en ben ik sinds het najaar aan het wecken gegaan en sinds kort bak ik zelf brood. Is niet alleen huiselijk, ik doe het vooral voor mijn experiment. Ik heb al jaren last van mijn bloedsuikerspiegel met alle nare gevolgen van dien, zoals overgewicht en niet fit zijn. In mijn zoektocht naar zelf dingen en eten maken kwam ik bij een recept en nuttige informatie terecht. Ik wist al wel dat spelt veel beter is dan tarwe maar ik had al eens een gekocht speltbrood geprobeerd en vond dat 3 keer niks, voornamelijk te droog. Met dit recept gaat het steeds beter en wordt het steeds lekkerder. Je kunt zelf steeds de bestanddelen veranderen en aanpassen als je je maar aan de hoeveelheden houdt. Ik heb dus wat gerommeld met mixen van rijstbloem met speltmeel en speltbloem. Alleen speltbloem en speltmeel, En alleen speltbloem. Allen hadden een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, dat is mooi dus dan kan ik nu aan de smaak gaan werken. En dan wint tot nu toe het brood met alleen speltbloem, die is het lichtste. Ik heb nu deeg klaar staan met speltbloem en boekweit. Ik ben benieuwd want ik heb ooit boekweitpannenkoeken gebakken en vonden we toch niet zo lekker. Het is een heel makkelijk recept want je hoeft dit deeg niet te kneden, alleen maar even te roeren. En dan komt het, het hoort wel bij slowfood want het moet nl. 12 uur rijzen! Dus niet even een broodje bakken, nee dit brood moet je plannen! Ik bak nu 1 á 2 broden per week en dan snijd ik er meteen sneetjes van die dan meteen de vriezer in gaan, want lang bewaren kan je dit brood niet en een paar dagen in de vriezer gaat prima. Ontdooien van het brood duurt overigens lang.
Hier komt dan mijn recept, maar er gaan er heel veel over het internet, je moet vooral zelf gaan experimenteren zodat je echt je eigen brood krijgt.
500 gram speltbloem
11 gram droge gist
1 koffielepel zout
450 ml water
In beslagkom doen, roeren, natte theedoek over de kom leggen en het beslag minstens 12 uur laten rusten. Het beslag lijkt in eerste instantie op oliebollenbeslag. Na 12 uur is het wat droger en kun je er draden van trekken. Bakblik beboteren (in andere recepten zie je mensen het deeg in een ovenvaste pan doen, maar die heb ik nog niet) daar het deeg in doen, aluminiumfolie erover (heel slecht voor het milieu dus ik moet hoognodig een ovenvaste pan met deksel hebben), in voorverwarmde oven van 220 graden doen en 50 minuten bakken, daarna folie of deksel eraf halen en nog zo'n 10 minuten verder bakken. Uit de oven halen en uit bakblik of pan halen, af laten koelen en dan aansnijden. Vooral met boter en jam (zonder suiker natuurlijk) is verrukkelijk! Maar ook met kaas.