dinsdag 23 juli 2013

stoel in de metamorfose

Wij hebben een ouderwetse zit in de woonkamer. Ja, wie niet? Een 3 zitsbank en twee (eigenlijk veel te grote) stoelen. Mijn geheugen is niet zo best maar ik denk dat we deze set zo'n jaar of 12 hebben. Een echte Angby gekocht bij Ikea. Zo'n handige waar je alle hoezen van kunt halen om te wassen en dat wassen hebben we ook een paar keer gedaan. Je kon de hoezen ook los kopen, als extra set en voor de langere levensduur maar daar hadden we geen geld voor dat vonden we niet nodig. Na 6 jaar kregen we spijt dat we geen extra set hadden kunnen kopen, want zoals dat gaat bij onze aankopen, de Angby was uit het assortiment gehaald. Vooral bij de naden gingen de hoezen toch wel slijten. In het begin was dat met de naaimachine wel op te lappen en dan zat het weer een jaar. Maar je moet weten dat we een spring in het veld in ons huishouden hebben en die weet de naadjes weer prima op te rekken. Nu zijn we dan toch zo ver dat het niet meer gaat. En wat doe je dan? Maar weer kijken bij de Ikea, vooral in de Plundra. En dan kom je erachter dat zelfs het meest betaalbare bankje van heel Nederland de Klippan er niet meer is? Help. Wat nu?
Wel nu het volgende: Ik heb een stevig gesprek met mijn naaimachine gehad en hem verteld dat als hij niet meewerkt met het volgende project hij naar de schroothoop zou verdwijnen. Ik hoorde hem slikken en zei : oké, als je maar niet meer van dat goedkope naaigaren gebruikt. O en ik heb me toch een goed alternatief gevonden! Lang leve de Hema. Betaalbaar garen in allerlei kleuren én mijn naaimachine doet het weer! Je snapt het zeker al, ik ben zelf nieuwe hoezen aan het maken. En hier komt stoel nummer 1!


Eerst haal je van 1 stoel alle hoezen af. Die ga je vervolgens allemaal lostornen. Ik heb wel voordat ik dat deed met een stift op allerlei punten cijfers en tekens gezet zodat ik later de hoes als een puzzel weer in elkaar kon zetten. Nou was dat met de kussens niet direct nodig maar wel met het basisdeel van de stoel want die bestaat uit allerlei vreemde bochten en stukjes. De ritssluitingen en klittenband heb ik eruit gehaald en opnieuw gebruikt in de nieuwe hoezen want die zijn nog prima. Van tevoren heb ik geprobeerd in te schatten  uit te rekenen hoeveel stof ik nodig had. Ik heb 7 meter gekocht. Dat lijkt veel maar ik hield maar 3/4 meter over. Je hebt brede panden die niet naast elkaar kunnen. Er zijn wel wat smalle randen die daar dan naast kunnen maar je houdt aan de zijkant wel stof over die je niet voor de stoel kunt gebruiken. Je kunt het je zelf zo duur maken als je wilt. Ik heb meubel/gordijnstof gekocht van € 5,- de meter en ben met 1 stoel wat stof betreft voor € 35,- klaar. Komt alleen nog garen bij. Zoals ik al zei heb ik de klittenband en ritssluiting hergebruikt.
 
 Op de stof en langs de randjes afknippen geen naden aanknippen die zitten al in de "mal". Overal zit 1 cm aan en dat is heel makkelijk naaien.
  

Ondertussen ziet de stoel er zo uit:
Het viel allemaal reuze mee en mijn huisgenoten zijn tevreden met het resultaat. Tataaa: