zaterdag 25 augustus 2012

maar weer eens een paar boekbesprekingen

In de vakantie heb ik verschillende boeken "tegelijkertijd" gelezen. En niemand die dat snapt. Nou het zit zo, ik bewaar alle biebboeken naast mijn bed en lees daar net waar ik zin in heb. Er ligt een boek beneden. Er zijn boeken die mee zijn geweest op vakantie. Eentje bij het hoofdeinde van het luchtbed, de ander overdag buiten en eentje in de rugzak. En nu de vakantie weer voorbij is ben ik alles één voor één aan het uitlezen. En nu zijn er vast mensen die bij het lezen van dit verhaaltje mij voor gek verklaren. Geeft niks. Ik ben vast zo'n volwassene die adhd heeft.
Deze week heb ik deze boeken verder uitgelezen:
Nieuwe vrienden voor de Steenstraat van Elizabeth Honey.
Dit boek is er een van een serie maar kun je los lezen. Ik kwam hier mee in aanraking door een boekbespreking van een van mijn leerlingen die er heerlijk smakelijk over kon vertellen en er helemaal in geloofde dat de hoofdpersoon het zelf heeft geschreven. De hoofdpersoon is de 13 jarige Henni. Ze vertelt dat ze schrijfster is en maakt een heel verhaal van al haar belevenissen met haar familie en veel vrienden uit hun straat. In dit deel gaan ze met een hele club op vakantie. En ze logeren in een grote heuse boomhut vlakbij een de Ketelbaai. Eten wordt er op een houtgestookt fornuis klaargemaakt en de verlichting komt van olielampen die Henni iedere dag moet bijvullen. Er komt op een gegeven moment een moeilijk tienermeisje bij die het thuis niet uit kan houden en dan wordt het een nog een psychologisch kanon. Het boek is voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Ik heb het zelf met plezier gelezen en ik hoop dat de Australische Elizabeth Honey er nog een/meer gaat schrijven.
Anne Frank, geschreven door Miep Gies. Gekocht voor 1 euro op de rommelmarkt. Ook Miep Gies is een schrijftalent. Ik ken het verhaal maar al te goed door de verhalen van Anne Frank zelf. Maar door de ogen van Miep Gies is het verhaal net zo ontroerend. Een echt verzetsverhaal. Het valt me steeds meer op dat de mensen uit het verzet enorm intelligent waren, want met wat een gevaren hadden zij te maken en moesten overal rekening mee houden. Bijzonder boek!
Papinette van Kristien Dieltiens. Je leest het gewoon op z'n Vlaams. Heel mooi verhaal. Kristien Dieltiens heeft de schilderijen van Joachim Beuckelaer, Pieter Aertsen en Pieter Bruegel de Oude bestudeerd en gebruikt als inspiratiebron voor dit boek. Verschillende marktkooplui en keukenmeisjes hebben hebben geposeerd voor haar boek vanaf hun schilderij. Het verhaal speelt zich dan ook af aan het einde van de 16e eeuw. De mensen leven er via de Heiligen en weten zo precies wanneer de koeien weer op stal moeten, de appels geplukt etc. Vrouwen die net iets teveel van kruiden afweten en juist erg lekker kunnen koken lopen gevaar op de brandstapel te komen. Verder schuwen ze de liefde en de buitenechtelijke kinderen niet. Ze vinden de kinderen gewoon tussen de kolen. En op de achtergrond komt de Beeldenstorm steeds dichterbij. Ook dit is een jeugdroman en ik vind het prachtig.