zaterdag 19 april 2014

worteltjestaart

Vandaag was een dag zoals die lang geleden was. Ik ben knap ziek geweest. Doorgelopen met de griep, vroeger deden we daar stoer om, maar dat is vanaf nu afgelopen. Deze griep ging over in een bronchitis en een week later zei de huisarts zelfs longontsteking. Ik had geen hoge koortsen maar voelde me wel beroerd. Het kwam van een virus en daar is geen kruid tegen gewassen. Alleen met rust en heel heel erg veel geduld kan doet goed komen. Dat geduld opbrengen is een hele klus, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn omgeving, hè mams?
Ik ben super lang moe gebleven, maar het lijkt alsof vandaag er toch eindelijk een omkeer is. Ik heb de Paasboodschappen gedaan, met de kleine meid cadeautjes voor een kinderfeestje gekocht, bij de dieren in de dierenwinkel gekeken, boeken bij de bieb geruild en ik had zelfs zin én puf om een worteltjestaart te maken. Jawel een worteltjestaart en wat voor één. Wie zou die mop van dat konijn en de worteltjestaart toch bedacht hebben? Die is helemaal niet vies, vooral niet die van mij! Ha! Maar hoe kwam ik daar nou op zou je zeggen? Toen ik ziek was had ik nergens energie voor, zelfs lezen was te veel. Op de bank lag ik met mijn iPhone en wat ik nooit eerder gedaan had deed ik nu en dat was een spelletje downloaden. Ik ben Hay Day gaan spelen, een virtuele boerderij waar je allerlei gewassen produceert, dieren verzorgt en taarten bakt, ik heb zelfs een ertsoventje en een eigen mijn, hahaha. En dit weekend doe ik mee aan de worteltaartwedstrijd. Tjonge jonge, ja dan moet je ook wel een echte bakken! En op allerhande van Albert Hein vond ik een geschikt recept. Ik heb het maar een klein beetje aangepast en zo is die van mij geworden. Maar ik ben altijd meer van de ongeveer en het zal zo wel goed zijn, dus als je bijvoorbeeld een onervaren bakker bent zou ik het recept van de allerhande adviseren.

* het sap van 1 sinaasappel (ik vertrouw de schillen niet vandaar alleen het sap)
* netje hele hazelnoten (dat is het goedkoopst)
* 1 theelepel kaneelpoeder
* scheut zonnebloemolie
* flinke klont gesmolten roomboter (is toch veel lekkerder dan alleen olie)
* 200 gram (licht)bruine basterdsuiker
* 2 eieren
* 200 gram tarwebloem
* 3 wortelen
* klein pakje roomkaas
* scheut ongeklopte room
* poedersuiker (ik heb er maar wat uitgeschud)

De oven voorverwarmen op 150 graden.
De hazelnoten kraken, ik heb er een stuk of 40 gekraakt denk ik, ik kwam aan 80 gram nootjes. Daarna fijnmalen tot poeder, dat deed ik in de koffiemolen omdat ik geen keukenmachine heb.
Hazelnotenpoeder in de kom doen, daar de kaneel, scheutje sinaasappelsap, olie, boter en eieren bij doen. Dan alles door elkaar mixen, dan de suiker erbij en de bloem. De wortelen fijnraspen op (liefst) de fijnste rasp en toevoegen aan beslag. Alles nog even doorroeren. Dan in een vorm doen van ongeveer 18 bij 23 cm. Volgens een recept is een uur bakken genoeg, maar die van mij moest toch wel anderhalf uur bij 150 graden. Met een satéprikker kun je controleren of deze gaar is, satéprikker moet schoon blijven.

Af laten koelen en dan komt misschien nog wel het lekkerste, de roomlaag. Ik heb daarvoor zo'n klein pakje naturel roomkaas genomen met een flinke scheut slagroom, poedersuiker en de rest van het sap in een mengbeker gedaan en opgeklopt met de staafmixer en dat over de taart gesmeerd. En terwijl iedereen andere bezigheden hadden heb ik genoten van het eerste stukje taart met een vers gezet kopje koffie erbij. Als dat niet hemels is. Tussendoor ook genoten van een lekker stukje Paasmuziek. Avondzonnetje erbij. Laat het Paasfeest maar beginnen!