vrijdag 12 september 2014

van digitaal naar analoog en een "nieuwe" manier van opruimen

Mijn laatste bericht dateert van 17 mei dit jaar, bijna 4 maanden geleden. En ondanks dat er niets meer bij kwam wordt mijn blog wel gelezen. Dat is leuk om te zien. Het ontbrak me eerlijk gezegd aan zin en inspiratie om wat te schrijven. Vaak wil ik er dan ook een foto bij plaatsen omdat een plaatje bij een praatje toch voor veel mensen aantrekkelijk is, eigenlijk vind ik het zelf heel leuk. Maar dat heb ik iets gedaan of iets gemaakt en dan heb ik daar geen foto van gemaakt en dan denk ik, nou ja, volgende keer dan maar weer. Ik volg zelf ook een aantal blogs en merk bij die schrijfsters eigenlijk hetzelfde. De meest populaire blogs hebben even stilgelegen, allemaal wilden ze even wat anders. Maar toch fijn dat ze weer terug zijn. Wat heb ik dan allemaal gedaan afgelopen maanden? In mei heb ik me weer beter gemeld bij mijn werkgever, ik had een vervelend virus opgelopen waar ik zelfs longontsteking van kreeg. Daarna was het meteen heel druk, want van invallers kan ik  niet verwachten dat ze al mijn werk overnemen. Het werd meteen nog even spannend, want ons leerlingaantal loopt enorm terug en dus moesten we van 2 naar 3 groepen per klas. Dat kunnen wij wel aan, maar kunnen de ouders dat ook? Daarna hadden we lekker zomervakantie en daar heb ik van genoten. Manlief wilde niet weg, hij wil sparen voor een nieuwe keuken. Ik zeg, je doet maar, mijn vakantiegeld gaat op aan VAKANTIE! We hebben heerlijk in de natuur gezeten. Met de tent op de camping op De Veluwe, daarna zaten we aan het water in Zuid-Holland en we sloten af op de Vaalserberg. En overal hebben we de stilte opgezocht. Heerlijk. Ons meisje vond overal wel vriendinnetjes om mee te spelen en de oudste had overal wel ergens wifi. En wij hadden stilte. Voor elk wat wils dus.
En nu weer thuis en al weer twee weken aan het werk. Vakantiegevoel is allang en breed weg. Alle scholen draaien weer volop. De jongste in groep 5 waar ze al flink met huiswerk strooien dus die hebben we een mooie map gegeven om iedere geval de blaadjes niet kwijt te raken. De oudste alweer in 4 Havo, toe maar. Huiswerk wordt niet meer gecontroleerd, ze moeten zelfstandig gaan worden, ik ben benieuwd!

Twee dagen werken en vijf dagen thuis. Nou in die vijf dagen doe ik ook veel voor mijn werk, lessen voorbereiden, groepsplannen schrijven, deskundigheid bevorderen (vooral dat laatste leidt tot veel discussies binnen het team) maar ik ben van plan daar dit schooljaar wel meer grenzen in aan te brengen. Zo wil ik de zondagen weer ouderwets rustig hebben. In ieder geval mag mijn werk niet meer aan de zondagen komen. Dus vanavond (vrijdag) ga ik aan de slag, wat niet af komt mag een piepklein stukje naar de zaterdag, maar niet meer naar de zondag. Maar eigenlijk wil ik het op dit blog niet meer over mijn buitenshuis werk hebben. Maar over binnenshuis.
Thema in ons huis is de rommel. Ik ben weer ouderwets foto's aan het inplakken, daar ben ik eerst maar eens mee begonnen. En op die foto's valt me op dat we 10 jaar geleden eigenlijk nog een heel ruim en opgeruimd huis hadden. De rommel is met ons jongst kind binnengekomen. Ze speelt (enorm) en is heel creatief en dat leidt tot allerlei troep projecten. Om dat aan te pakken ben ik op zoek gegaan naar hulp, maar ik ben inmiddels verzand in allerlei manieren. Deed ik eerst mee met het 365 dagen opruimen, daarna sloot ik me aan bij allerlei opruim- en huishoudclubjes, het haalt allemaal niks uit. Het werkt niet, ja, even. Ik volg het blog eenvoudig leven. En volgens heeft zij het keurig op orde, maar zij geeft heel veel adviezen en die volg ik op en werkelijk dat werkt. Tip 1 bij het dagelijkse opruimen, beneden 30 spullen op z'n plek leggen, boven 20 en daarboven (bij ons de zolder) 10. En verder proberen iedere werkdag 10 spullen het huis uit te doen. Zij fotografeert dat en doet vervolgens de stapeltjes weg. Foto's maken doe ik maar niet, weg is weg. Maar het werkt! Ieder weekend bij de boodschappen neem ik een bananendoos mee. Die wordt gevuld met de vangst van die week, die gaat het fietsenschuurtje in en 1 keer in de maand doe ik die dozen in de auto en breng ze naar de kringloop. Wat zij niet kunnen gebruiken of wat kapot is gooien we natuurlijk weg. En natuurlijk koop ik zelf ook wel weer eens iets bij de kringloop, maar alleen als ik het echt kan gebruiken.
Zoals deze naaimachine. Hij naait veel beter dan de nieuwe Brother. Dit is namelijk ouderwetse degelijkheid met een echte motor. En dat rugzakje was meteen het eerste project. Dat rugzakje is voor de pop en is al mee naar school geweest om in de poppenkast gebruikt te worden!

We worden weer lekker analoog, een naaimachine zonder computer. En wat dacht je van analoog fotograferen? Met zo'n rolletje? Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar als ik digitaal foto's maak dan maak je er altijd nog meer dan je vroeger zou doen. Uiteindelijk zijn dat bij mij dan geen mooie foto's omdat ik maar lukraak schiet en als de kinderen erop staan kan ik niet kiezen welke ik in mijn album wil. Met rolletje moet je toch weer gaan opletten, heb ik mijn onderwerp in beeld, staat er niks storends op? En dan, klik. En dan de verrassing als je de foto's gaat halen. Het was echt weer ouderwets gezellig. Oké er is een groot nadeel, je kunt ze niet meteen delen op bijvoorbeeld de sociale media. Daarom heb ik toch altijd het kleine digitale cameraatje erbij om toch nog iets te maken voor Facebook of om te mailen.

Het analoge leven in ere herstellen, wat fijn. Dus de naaimachine met "echte" motor, het fototoestel met rolletje. En deze wil ik er ook bij hebben. Ik lees geen E boeken, maar ben altijd bij papier gebleven. Maar dit filmpje kwam ik gisteren tegen en die vind ik zo leuk:

https://www.youtube.com/watch?v=MOXQo7nURs0

Ja, je hebt gelijk, zonder internet kan ik (nog) niet. Maar laten we de realiteit niet uit het oog verliezen. Encyclopedieën worden niet meer van papier gemaakt en ik zoek graag van alles op :-)
Heb een heel fijn weekend, met echte papieren boeken en een lekkere dikke zaterdagkrant.