vrijdag 10 oktober 2014

recepten en opruimen.

Het raadsel van de digitale camera is opgelost. Zat toch ergens in een tas verstopt. Het waren weer twee weken van opruimen en koken en bakken en keihard werken. Maar over dat laatste hebben we het lekker niet. Het was afgelopen week ook een week van regelen. We begonnen met het afzwemmen van ons meisje. Eindelijk heeft ze diploma B binnen dus vrijdagmiddag is weer een middag waarop er gespeeld kan worden. We zwemmen wel gewoon verder bij de Reddingsbrigade. Dat is op vrijdagavond en prima te doen. Verder had ik het druk met de auto, behalve wassen ging hij naar de keuring, hij is alweer 4 jaar oud, slik. Maar natuurlijk goedgekeurd. En vandaag een nieuw rijbewijs aangevraagd er waren alweer 10 jaren om. Maar goed, ik kan voorlopig weer rijden. 

Ik ben verder gegaan met opruimen. Niet elke dag, want sommige projecten vragen veel tijd en aandacht en die doe ik liever op dagen dat ik niet hoef te werken of afspraken heb. Maar intussen hebben er al heel wat spullen ons huis verlaten, sokken, plastic bakjes, bakblikken, papieren, kleren, beddengoed, let wel het gaat hier natuurlijk om overtollige en versleten spullen, ik kan me nog iedere dag aankleden en taarten bakken.En de koelkast kan weer gewoon open terwijl er bezoek bij staat. Er gingen ook babylakentjes door mijn vingers, die hebben we dan niet meer nodig maar weg doe ik ze ook niet. Ik heb twee zakken gepakt die je vacuüm kunt zuigen. En dat scheelt weer ruimte in de kast, Al twijfel ik wel aan de kwaliteit van de zakken. Het is niet de eerste keer dat ik dit doe en ze gingen de vorige keer vrij snel kapot. Dus ik ben benieuwd.Zelf pizza maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Nou heb ik het extra makkelijk door het deeg in de broodbakmachine te kneden en te rijzen. Gewoon van bloem, water, zout en gist en olie. Ik laat het daarna nog wel een poosje doorrijzen onder een natte theedoek op een warme plek, dan wordt de bodem luchtiger. De versiering is ook niet moeilijk. Eerst wat olijfolie erop, dan een tomatensaus van ui, knoflook, tomatenpuree en water. Wel even bakken in de pan. En dan er maar opleggen van je wilt, Wij hadden hem vegetarisch omdat het vrijdag was en dan eten wij geen vlees. Wij hadden er een flinke hoeveelheid champignons en paprika op gedaan, ook dat eerst even in de pan en dan lekker strooien met kaas. In een hete oven en na 20 minuten controleren of de bodem gaar is. Ik heb ergens gelezen dat je met een mes of vork op de zijkant moet kloppen en als dat hol klinkt en hij is bruin dan is het goed. En dat is gelukt. Een plaat was voldoende voor ons vieren.
 De kinderen kijken altijd heel bedenkelijk als ik pompoen ga klaarmaken, maar ze eten toch zonder mopperen hun bord leeg. Mijn pompoenragout is echt lekker! Alleen het schillen van een pompoen vind ik geen pretje, dat is best zwaar. De schoongemaakt pompoen in stukjes met een klein beetje zout in water in 20 minuten gaarkoken. In braadpan, vlees bakken (ik had restjes shoarma gebruikt) met ui in olie. Ik had er een klontje boter bijgedaan en twee flinke eetlepels bloem. Daarna halve liter bouillon en dan komt het: salie, foelie en tijm, van alles 1 theelepel, blaadje laurier en 4 kruidnagels en verder peper en zout. Als alles goed gebonden is de gepureerde pompoen (kan gewoon met een stamppotstamper) erbij. Klaar! Lekker hoor, meestal doen we er rijst bij, maar omdat dat nu een keer niet in huis was deden we er een pasta bij.

De was hangt nu nog lekker buiten te wapperen op deze voor mij onverwachts mooie dag. Morgen weer kans op regen. Morgen laatste dag van de Kinderboekenweek dus nog even naar de bieb en naar de boekwinkel.
Fijn weekend allemaal!