woensdag 31 januari 2018

de blauwe maan

Vanavond is het de blauwe, super, bloedmaan.
Vroeger was voor mij de blauwe maan een mooi verhaal van Tonke Dragt dat we op school met z'n allen lazen. Joost wil graag leren vliegen, dat kan niet volgens oma. Maar dan wordt de maan blauw en vliegt de vuurvogel voorbij.
"De maan is blauw!",zegt Joost. "Kan ik nu vliegen, Pijl?"


Blauwe maan is als we twee keer in de maand een volle maan hebben. Dat gebeurt gemiddeld eens in de drie jaar. De maand blijft daarbij zijn eigen kleur houden, jammer.

Super maan is als de maan dichtbij de aarde staat. Hij draait nl niet in een volmaakte cirkel om de aarde, maar in een ellips, een ovaal zeg maar. Dit kun je zo'n drie tot vier keer per jaar zien.

Bloedmaan  is de maansverduistering. Dan schuift de aarde tussen de zon en de maan in en zien we als het ware onze eigen schaduw dat kan een rode gloed veroorzaken. Helaas dit keer niet in de Nederland te zien. Dit gebeurt ruim 2 keer per jaar maar niet altijd bij ons.

Het bijzondere zit hem in het feit dat ze vandaag alledrie tegelijk aanwezig zijn. Wat wij ervan kunnen zien is dat de maan extra veel licht geeft omdat hij dichterbij de aarde staat. De laatste keer dat dat gebeurde is 152 jaar geleden.


bron: www.ad.nl 

bron: www.ad.nl